Fotograf: Illustration

Ska du ha semester i sommar?

Sommar hör ofta ihop med semester. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig som är arbetslös - och för dig som jobbar deltid.

Publicerad:

Under sommaren får vi på a-kassan ofta frågan om man kan ta semester som arbetssökande. Det kan man – men man kan inte få ersättning från a-kassan samtidigt. För den som har en deltidsanställning är det annorlunda.

När man söker ersättning från oss på a-kassan är ett av villkoren för rätten till ersättning att man är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och därmed står till arbetsmarknadens förfogande. Det innebär bland annat att man är beredd att ta ett jobb när och om man erbjuds det.

Semester utan ersättning om man inte jobbar deltid

Som arbetslös kan man ta semester från sitt jobbsökande men då kan man inte få ersättning från oss på a-kassan. I stället får man fylla i rutan ”Kan inte ta arbete” på tidrapporten för de dagar man är ledig. Tidrapportens ruta för semester är för den som har semester från en deltidsanställning. Där fyller man i de dagar man har haft betald eller obetald semester från sitt arbete.  

För den som jobbar deltid

Den som har en deltidsanställning tjänar in semesterdagar under sin anställning och har därmed rätt till ledighet för semester. Hos oss på a-kassan räknas semesterdagar alltid som hela dagar, även om man kanske inte skulle ha arbetet en full dag om man hade jobbat.

För den som har en längre semester räknas även arbetslösa dagar som semesterdagar om de ligger mellan dagar då man har semester. Den som normalt får ersättning någon eller några dagar per vecka har inte rätt till ersättning under den eller de veckor där hela arbetstiden tas ut som semester.

Är detta aktuellt för dig? Här kan du läsa mer om detta och om hur du ska fylla i dina tidrapporter.

Tveka inte att höra av dig om du tycker att detta verkar krångligt.

Trevlig sommar önskar vi på a-kassan!

Uppdaterad: