Vill du gå med i facket?

När du blir medlem i a-kassan blir du inte automatiskt medlem i ett fackförbund. På samma sätt blir du inte automatiskt medlem i a-kassan om du går med i facket. För att ansöka om fackligt medlemskap måste du göra det på fackförbundets webbplats.

Vad är skillnaden mellan a-kassan och facket?

Vi på a-kassan utreder och administrerar rätten till ersättning utifrån lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF).

Facket arbetar för bättre löner och säkrare arbetsmiljö. Det är facket som förhandlar med arbetsgivarna om kollektivavtal och ger sina medlemmar råd och stöd.

Varför vara med i både a-kassan och facket?

För att du ska ha det bästa skyddet både när du arbetar och om du blir arbetslös. Att även vara medlem i ett fackförbund är värdefullt på många sätt. Facket kan hjälpa dig om du får problem på jobbet och dessutom ingår olika försäkringar i det fackliga medlemskapet. Ju fler som går med i facket desto större är chanserna till bättre löner och villkor på arbetsmarknaden.

Bli medlem i Byggnads

Ansök om medlemskap i fackförbundet Byggnads. På deras webbplats kan du också läsa mer om fördelarna med att vara medlem i facket.

Till ansökan om medlemskap i fackförbundet Byggnads

Läs mer på byggnads.se

Bli medlem i Målarna

Ansök om medlemskap i fackförbundet Målarna. På deras webbplats kan du också läsa mer om fördelarna med att vara medlem i facket.

Till ansökan om medlemskap i fackförbundet Målarna

Läs mer på malarna.nu

Om medlemsavgiften

Är du redan medlem både i a-kassan och facket? Läs mer om hur medlemsavgiften faktureras då.

Till information om medlemsavgiften.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Byggnads a-kassa
Kategorier: