Bli medlem

Fotograf: Linda Håkansson

Medlemskap

Det finns många anledningar till att vara medlem i a-kassan, men framför allt handlar det om trygghet. För att inte stå utan ekonomisk trygghet om du blir av med ditt jobb bör du försäkra din lön. Det gör du när du går med i Byggnads a-kassa.

För att du ska kunna bli medlem hos oss krävs att du jobbar eller senast har jobbat inom något av våra verksamhetsområden.

Här kan du läsa vilka våra verksamhetsområden är

Du kan tidigast bli medlem från och med den 1:a i den månad vi får in din ansökan.

Om du blir arbetslös och är medlem i a-kassan kan du ha rätt till ersättning från oss. Ersättningen från oss täcker inkomster upp till 25 025 kronor i månaden, vilket motsvarar den högsta ersättningen per dag på 910 kronor om dagen.

Bli medlem nu

Ansök direkt genom att fylla i vår ansökan om medlemskap. Signera den med e-legitimation så skickas den direkt till vårt ärendehanteringssystem för beslut.

Du kan också välja att skriva ut din ifyllda ansökan för att signera den eller att få din ifyllda ansökan utskriven och hemskickad till dig med post. Enklaste sättet att skicka tillbaka den är att skanna in den och skicka med e-post till a-kassan@byggnads.se.

Om du väljer att skicka din ansökan per post gör du det till:

Byggnads a-kassa
FE36
930 88 Arjeplog

Vilka är villkoren för att bli medlem?

Du kan bara vara medlem i en a-kassa åt gången. Om du är medlem i en annan a-kassa och vill söka medlemskap hos oss måste du först avsluta medlemskapet i din nuvarande a-kassa.

Du kan tidigast beviljas medlemskap hos oss den första dagen i den månad vi fått din ansökan.

Från och med den 2 juli 2018 kan du bli medlem fram till den första i månaden före den månad du fyller 65 år.

Vad kostar det?

Det kostar 110 kronor för dig som är medlem både i Byggnads a-kassa och Fackförbundet Byggnads eller Svenska Målareförbundet. Är du enbart medlem i Byggnads a-kassa kostar det 119 kronor i månaden.

Hur betalar man?

Det smidigaste sättet att betala är via autogiro. Då dras pengarna från ditt konto varje månad och du behöver aldrig riskera att missa betalningar och därmed riskera att förlora ditt medlemskap. Enklast ansöker du om autogiro via din internetbank. I annat fall kan du ansöka med hjälp av blanketten du hittar längst ner på denna sida. Om du ändå inte vill betala via autogiro kan du få en månadsfaktura från oss.

Bli medlem redan idag

MEDLEMSKAP I A-KASSAN

Vill du bli medlem i enbart a-kassan fyller du i en webbansökan. Klicka här för att komma till ansökningsformuläret.

MEDLEMSKAP I BÅDE FACKFÖRBUNDET BYGGNADS OCH A-KASSAN

Du som vill bli medlem i både fackförbundet Byggnads och a-kassan ansöker om medlemskap i Byggnads på förbundets webbplats. Observera att ansökan till a-kassan görs separat här hos oss.

Byt till oss från annan a-kassa

Om du är medlem i en annan a-kassa men vill byta till oss gör du det genom att kryssa i alternativet "Jag vill ha hjälp att byta a-kassa" på vår ansökan om medlemskap så hjälper vi dig med det.

Observera att detta för närvarande endast gäller dig som ansöker om medlemskap i enbart a-kassan. Ansöker du om medlemskap i både a-kassan och fackförbundet Byggnads måste du själv ta kontakt med din nuvarande a-kassa och avsluta ditt medlemskap där.

alternativt

Ta kontakt med din nuvarande a-kassa och avsluta ditt medlemskap i anslutning till att du ansöker om medlemskap hos oss.

VIKTIGT

För att få ett sammanhängande medlemskap måste du skicka in din ansökan om medlemskap till oss senast månaden efter att du gått ur din tidigare a-kassa.

För att minimera risken för att det ska bli ett glapp kan du ansöka om medlemskap hos oss samtidigt som du avslutar medlemskapet i din tidigare a-kassa.

Om du beviljas medlemskap hos oss får du ett beslut från oss där det framgår från och med vilken månad du är medlem. Du kan tidigast bli beviljad medlemskap från och med den 1:a i den månad du ansöker om medlemskap.

För dig som deltar i arbetsmarknadspolitiska program

Du som deltar i arbetsmarknadspolitiska program via Arbetsförmedlingen får din ersättning utbetald från Försäkringskassan.

Vi råder dig att fortsätta att vara medlem i a-kassan eftersom din ersättning sänks till 223 kronor per dag om du avslutar medlemskap under den tid du deltar i programmet.

Ansök om medlemskap

Hos oss kan du enbart ansöka om medlemskap i a-kassan. Vill du ansöka om medlemskap i både a-kassan och ditt fackförbund gör du det via förbundets webbplats.

Betala avgiften via autogiro

Enklast betalar du din avgift via autogiro. För att anmäla betalning via autogiro använder du denna länk.

För att betala via autogiro för medlemsavgifterna både i a-kassan och ditt fackförbund kan du använda någon av blanketterna nedan.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Linda Håkansson
Kategorier: