Arbetslös för första gången

Det är inte självklart att veta vad man ska göra och i vilken ordning man ska göra det när man har blivit arbetlös. Med hjälp av vår steg-för-steg-guide blir det lättare.

Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp.

När du fäller ut den sista punkten, Läs mer, och klickar på länken på sidan kommer du vidare till vår samlingssida med fördjupad information.

 1. Anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen

  Det är viktigt att du anmäler dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag eftersom vi bara kan betala ut ersättning för dagar som du är anmäld hos dem.

  Du kan anmäla dig antingen genom ett personligt besök på Arbetsförmedlingen eller på deras webbplats www.arbetsformedlingen.se.

 2. Vi skickar ett brev till dig

  När Arbetsförmedlingen meddelat oss att du är arbetssökande skickar vi ett kort informationsbrev till dig. Där hänvisar vi till information här på vår webbplats.

 3. Logga in på Mina sidor

  Logga in på vår e-tjänst Mina sidor. Där får du information om hur du går vidare med din ansökan. Allt du behöver för att logga in är ett svenskt personnummer och en e-legitimation. För att använda Mina sidor från telefon eller surfplatta behöver du ett Mobilt BankID. 

  Läs mer om e-legitimation/BankID här.

  Meddelande till din mejladress eller via sms. Eller både och!

  Registrera din mejladress under Min profil på Mina sidor. Då får du ett meddelande varje gång du har ett oläst meddelande från oss. Vill du hellre få ett sms kan du välja det.

  Snabbare utbetalningar med Mina sidor

  När vi har fattat ett beslut i ditt ärende och du har rätt till ersättning kan du som använder Mina sidor få din utbetalning samma vecka som du skickar in din tidrapport.

  Fyll i och signera tidrapporten senast måndag kväll så kan du få dina pengar redan på torsdag samma vecka.

 4. Be din arbetsgivare om ett arbetsgivarintyg

  Be din arbetsgivare fylla i arbetsgivarintyg via arbetsgivarintyg.nu. När du är inloggad på Mina sidor kan du gå till E-tjänster och där välja Begär arbetsgivarintyg. Ett mejl kommer då att sändas till den arbetsgivare du angett där vi ber denne om ett arbetsgivarintyg.

  Har du haft flera anställningar behöver vi ett arbetsgivarintyg från varje enskild arbetsgivare.

 5. Ladda upp dina intyg på Mina sidor

  Mina sidor kommer du att få ett antal uppgifter på din personliga Att göra-lista beroende på din situation före arbetslösheten. 

  Om du behöver skicka oss ett intyg eller dokument kan du själv ladda upp det inne på Mina sidor. Om du undrar något kan du skicka oss ett meddelande på Mina sidor så svarar vi dig där så snart vi läst det.

 6. Anmäl konto för utbetalning

  Alla våra utbetalningar sker via Swedbanks utbetalningssystem. Har du ett konto hos dem redan i dag sätts din ersättning in där. Har du inget konto hos dem, eller om du vill ändra konto, måste du vända dig till ditt närmaste Swedbankkontor för att anmäla till vilken bank och vilket konto du vill ha din ersättning till.

  Självklart kan du göra detta själv på deras webbplats. Adressen är www.swedbank.se/kontoregister  

  Finns inget konto registerat när din första utbetalning kommer, får du utbetalningen på avi. Tänk på att det kostar pengar att lösa ut den.

   

 7. Fyll i dina tidrapporter

  Du fyller i och skickar in dina tidrapporter via vår e-tjänst Mina sidor.

  Varje tidrapport avser en kalendervecka. Vi kan inte fatta beslut i ditt ärende innan vi fått in den första tidrapporten. Vänta därför inte med att skicka in den.

  Titta gärna på vår film som visar hur du fyller i din tidrapport på Mina sidor.

 8. Beslut från oss

  När vi fått in alla handlingar som vi behöver i ditt ärende utreder vi om du har rätt till ersättning. Så fort vi fattat ett beslut skickar vi beslutet till dig via Mina sidor. Om du har rätt till ersättning kan vi betala ut den till dig så snart beslutet är fattat.

 9. Läs mer

  Klicka på länken nedan för att hitta fördjupad information om de villkor och regler som gäller när du är arbetslös.

  Villkor och regler