Under tiden du får ersättning

Har du redan påbörjat en ersättningsperiod? Läs informationen på denna sida för att veta vad du behöver ha koll på under tiden som du får ersättning från a-kassan.

  1. Tidrapportera på Mina sidor

    För att vi ska kunna betala ut ersättning till dig måste du tidrapportera. Det gör du på Mina sidor. På tidrapporten fyller du i vad du gjort under veckan - även på lördag och söndag.

    Du kan bara skicka in dina tidrapporter för en vecka i taget, men du väljer själv hur ofta. De allra flesta väljer att tidrapportera varje vecka, men funkar det bättre för dig att göra det exempelvis varannan eller var fjärde vecka går det också bra.

    Du måste skicka in dina tidrapporter inom nio månader räknat från det datum som tiden du tidrapporterar för gäller.

  2. Utbetalning på torsdagar

    Vi betalar vanligtvis ut din ersättning på torsdagar. Om en vecka innehåller röda dagar kan utbetalningsdagen förändras.

    Skicka in senast måndag kväll
    För att vi ska kunna betala ut din ersättning på torsdagen, måste du skicka in din tidrapport innan midnatt på måndagen samma vecka.

    Har du inte konto i Swedbank?
    Har du ett konto i Swedbank betalar vi ut ersättningen dit. Om du vill ha ersättningen till ett konto i en annan bank måste du själv kontakta Swedbank. Vi på a-kassan kan inte ändra konto.

    Läs mer om utbetalning av ersättning till annat konto. 

    Se vilka datum ersättningen betalas ut.

  3. Om du får jobb

    Om du får jobb under tiden som du får ersättning är det viktigt att du fyller i Arbete på din tidrapport för de dagar du inte är arbetslös.

    Vi vill också att du meddelar oss om ditt nya jobb genom att ladda upp anställningsavtalet på Mina sidor.

  4. Skicka in arbetsgivarintyg

    Om du har jobbat under din ersättningsperiod och blir arbetslös igen, ska du skicka in arbetsgivarintyg för tiden du har jobbat. Intyget behöver vi för att kunna beräkna om du har rätt till en ny ersättningsperiod när din nuvarande period tar slut.

    Har du inte fått något arbetsgivarintyg loggar du in på Mina sidor och går till E-tjänster för att begära det från din arbetsgivare. Om du har haft flera anställningar behöver vi ett intyg för varje anställning.

  5. Aktivitetsrapportera

    Under din arbetslöshet är det viktigt att du aktivitetsrapporterar till Arbetsförmedlingen. Det gör du senast den 14:e varje månad.

    Här aktivitetsrapporterar du hos Arbetsförmedlingen.

  6. För dig som är företagare

    För att ha rätt till ersättning när du som företagare är arbetslös får det inte pågå någon verksamhet i företaget. Det vill säga att företaget är vilande. Du kan också ha rätt till ersättning om du inte längre äger eller har något inflytande över verksamheten och inte heller arbetar i företaget.

    Vi prövar skälen
    När du söker ersättning hos oss tittar vi på skälen till att det inte pågår någon verksamhet i företaget. Om du frivilligt lägger ner eller tar tillfälligt uppehåll i verksamheten, riskerar du att bli avstängd från ersättning under 45 ersättningsdagar.

    Exempel på godtagbara skäl till att lägga ner eller ta uppehåll kan vara att företaget inte kan ge en rimlig försörjning eller att du inte kan bedriva verksamheten vidare på grund av medicinska skäl.

    Godkänt extraarbete
    Om vi bedömer att det arbete du utför i ditt företag kan räknas som godkänt extraarbete, finns möjligheten för dig att fortsätta jobba i företaget och samtidigt få ersättning.

    Läs mer om företag som extraarbete och om vad som gäller om du vill lägga ditt företag vilande här.

  7. För dig som ska studera

    Vanligtvis kan du inte få någon ersättning från oss samtidigt som du studerar. Men det finns vissa undantag. För att veta om du kan studera med ersättning måste du ansöka om att få dina studier godkända av oss innan du börjar studera.

    Läs mer om vad som gäller vid studier.

  8. För dig som ska jobba utomlands

    Om du har fått jobb i ett annat land inom EU/EES eller i Schweiz, är det viktigt att du tar reda på var du ska vara arbetslöshetsförsäkrad innan du påbörjar anställningen.

    I de allra flesta fall ska du tillhöra det nya landets försäkring, vilket innebär att du ska avsluta ditt medlemskap hos oss. Men för att vara på den säkra sidan vill vi att du hör av dig till oss innan du avslutar ditt medlemskap, så att det blir rätt.

    Läs mer om vad som gäller vid arbete utomlands.

  9. Villkor och regler

    Här kan du läsa mer om de villkor och regler som gäller när du är arbetslös.

Tidrapportera rätt

Film om att tidrapportera

Se en film om hur du fyller i dina tidrapporter så att det blir rätt.

Se filmen här!

Meddela oss förändringar!

För att vi ska kunna fatta beslut om och betala ut rätt ersättning till dig är det viktigt att du ger oss den information vi behöver. Det betyder att du även måste meddela oss om något i din situation förändras som kan påverka din ersättning.

Läs mer här!

Hur många ersättningsdagar får du?

Bild av beräkningsmodul

Använd beräkningsmodulen för att se hur många ersättningsdagar du får.

Beräkna dagarna här!