Betongvägg och en byggnadsarbetare.

Vi är Byggnads a-kassa.

Fotograf: Linda Håkansson

Det här är Byggnads a-kassa

Vi har över 133 000 medlemmar som jobbar med yrken inom bygg- och måleribranschen. Vi är en systerorganisation till fackförbundet Byggnads. Vår tillsynsmyndighet IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen), arbetar på uppdrag av regeringen.

Vår uppgift

Vi är en medlemsorganisation som samtidigt är myndighetsutövande. Det betyder att vi måste följa ett regelverk när vi fattar våra beslut. Vår uppgift är framförallt att besluta om medlemskap och rätt till ersättning och att betala ut denna ersättning till våra arbetslösa medlemmar. Via medlemskapet kan den som uppfyller ett medlems- och arbetsvillkor få ett ekonomiskt skydd vid arbetslöshet.

Den lag som reglerar rätten till ersättning från a-kassan är lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF). Den lag som reglerar medlemskap i a-kassan är lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor (LAK).

Så här är vi organiserade

Byggnads a-kassa består av fem olika kontor som finns i Borlänge, Helsingborg, Malmö, Stockholm och Umeå. Vi handlägger ärenden som rör ersättning och medlemskap på alla våra kontor.

Vårt högsta beslutande organ är föreningsstämman. Stämman väljer i sin tur a-kassans styrelse. Det är styrelsen som ansvarar för hur a-kassans arbete är organiserat och som förvaltar det arbete a-kassan utför.

Vi kan, vi finns

Vi vet hur arbetslöshetsförsäkringen fungerar och vi arbetar hårt för att hålla våra handläggningstider så korta som möjligt. Samtidigt är det viktigt att du som medlem kan komma i kontakt med oss snabbt och enkelt. Därför går det att nå oss på telefon, via Mina sidor eller via mejl.

Kontaktvägar till oss

Vi vill att det ska vara lätt att nå oss. Välj det sätt som passar dig bäst.

Se alla kontaktvägar till oss.

Bli medlem hos oss

För att kunna ansöka om ersättning om du blir arbetslös måste du vara medlem i a-kassan. Det ansöker du snabbt och enkelt om att bli här på vår webbplats. Även om du redan är med i facket måste du även ansöka om medlemskap i a-kassan - du blir inte medlem hos oss automatiskt. 

Till ansökan om medlemskap i Byggnads a-kassa.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Byggnads a-kassa
Kategorier: