Massflykt från a-kassan gav lägre löneökningar

Stanna kvar i a-kassan för att få en bättre löneutveckling? Ja, det verkar vara en klok idé visar en ny forskningsrapport som undersökt sambandet mellan massflykt från a-kassan och löneutvecklingen i Sverige.

Publicerad:

När alliansregeringen tillträde 2006 beslutade de om en ny finansieringsmodell som innebar att a-kassorna tvingades att rekordhöja sina medlemsavgifter. Det ledde till en massflykt där flera hundra tusen medlemmar lämnade a-kassorna.

Fem procent lägre lön

Flykten påverkade inte bara de anställdas skydd mot arbetslöshet utan också deras löneökningar visar en ny forskningsrapport från forskningsinstitutet IFAU. Lönerna blev i vissa fall fem procent lägre än de hade blivit om alla hade stannat kvar.

Bekräftar syftet med a-kassan

Affe Mellström, kassaföreståndare för Byggnads a-kassa, är inte förvånad över resultatet.

- Den här rapporten bekräftar själva syftet med att a-kassorna bildade en gång i tiden, säger han.

- A-kassan är det yttersta skyddet mot att man som anställd inte ska tvingas ta jobb som inte ger en skälig lön för det arbete man utför.

FAKTA

I januari 2007 trädde nya regler för a-kassornas självfinansiering i kraft som innebar att medlemsavgifterna höjdes kraftigt. I genomsnitt steg avgiften från cirka 100 till 350 kronor i månaden. Totalt lämnade 380 000 medlemmar a-kassan under 2007, enligt rapporten.

Läs rapporten i sin helhet här.

 

Uppdaterad:
Kategorier: