Nya regler från den 2 juli

Den 2 juli i år träder flera nya mindre regler i a-kassan i kraft. Då minskas bland annat antalet karensdagar från sju till sex och det sker positiva förändringar för förtroendevalda samt för dig som tar ut pension samtidigt som du tar ut ersättning.

Se vår film där vår försäkringschef Alexander Augst förklarar nyheterna.

Nyheterna i korthet

Det är riksdagen som fattar beslut om regeländringarna. I korthet innebär de följande:
1. Den som får en ny ersättningsperiod inleder den med sex dagars karens i stället för sju.
2. Den som har ett förtroendeuppdrag som ger rätt till ledigt från jobbet enligt lag kommer kunna tillgodoräkna sig det som arbetad tid. Man måste dock fylla i tiden man lägger ner på uppdraget på tidrapporterna till a-kassan.
3. Den som väljer att ta ut pension har tidigare fått ett avdrag på ersättningen från a-kassan även när pensionsuttaget har avslutats. Så blir det inte efter den andra juli. Den som slutar att ta ut pension får inte heller längre ett avdrag.
4. Från och med den andra juli har man rätt att bli medlem i en a-kassa fram till månaden innan man fyller 65. Tidigare var gränsen 64 år. Med förlängningen öppnar man möjligheten för att byta jobb även sent i karriären.

Påverkas du av ändringarna? Hör av dig!

   - Om du är en av dem påverkas av de nya reglerna vill vi att du hör av dig till oss så kan vi berätta mer, säger vår försäkringschef Alexander Augst.
   - Du når oss på telefon alla helgfria vardagar mellan klockan 08.00-16.00 och du kan dessutom chatta med oss på vår webbplats om du hellre vill det. Om du vill mejla oss ser vi helst att du gör det via Mina sidor.

Uppdaterad:
Kategorier: