Om sommarlov och semester

Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna vi får inför sommaruppehåll och semestrar.

Välj kategori

För dig som har studerat

 • Om du kan få ersättning eller inte under ett sommaruppehåll beror på hur just din situation ser ut.

  Om du läser en utbildning som sträcker sig över flera terminer och du bara har uppehåll under sommaren kan du generellt sett inte få ersättning under den perioden.

  Har du avslutat en utbildning och ska börja en ny?

  Du som däremot har avslutat en utbildning och tänker påbörja en helt ny till hösten kan få ersättning mellan studierna. Förutsättningen är dock att du är beredd att avstå från studierna om du skulle bli erbjuden ett arbete.

  Du kan också få ersättning om din utbildning har anvisats av Arbetsförmedlingen och en del av utbildningen är avslutad och det är ett uppehåll innan nästa del påbörjas. Ett exempel på det är ett uppehåll mellan en förberedande utbildning och en arbetsmarknadsutbildning.

  Hör alltid av dig till oss

  Som du ser är förutsättningarna olika beroende på vilken typ av utbildning du har gått. Därför är det viktigt att du alltid hör av dig till oss så att vi kan utreda vad det är som gäller i just ditt fall. 

  En sak till...

  Det finns några undantag då du kan få ersättning från oss samtidigt som du studerar. Innan du påbörjar studierna måste du dock ansöka och få dem godkända av oss. Läs mer här och tänk på att kontakta oss om detta är aktuellt för dig och om du har frågor kring det.

Kan jag som är arbetslös ta semester?

 • För dig som är arbetssökande går det bra att resa bort och vara ledig från arbetssökandet, men du kan inte få ersättning under tiden. Det beror på att förutsättningen för rätt till ersättning från a-kassan är att man står till arbetsmarknadens förfogande. Det innebär att man vill och kan ta ett arbete med kort varsel.

  På din tidrapport ska du därför ange "Kan inte ta arbete" istället för arbetslös de dagar du varit ledig.

  Har du blivit avanmäld från Arbetsförmedlingen?

  Om du är borta en längre period och blir avanmäld från Arbetsförmedlingen måste du på nytt anmäla dig som arbetssökande din första arbetslösa dag.

  Intyga din ledighet

  Om du haft ett längre uppehåll och blivit avanmäld måste du meddela oss vad du gjort under uppehållet. Det gör du enklast via Mina sidor när du ansöker om ersättning hos oss igen.

 • Har du en deltidsanställning där du tjänat in betald semester som du nu vill ta ut? Då ska du fylla i rutorna för semester på din tidrapport.

  En semesterdag räknas som en hel dag då du inte står till arbetsmarknadens förfogande. Därför kan du inte få ersättning från oss för en del av en dag. 

Om du fått ferie- eller uppehållslön

 • Om du jobbar som lärare och är ledig med ferie- eller uppehållslön så kan du ha rätt till ersättning från oss på a-kassan från din första arbetslösa dag. Du ansöker om ersättning på samma sätt som alla andra. Det kan du läsa mer om här. 

 • Ferielön är lön som den som lärare med ferietjänst har arbetat in under läsåret för att kunna vara ledig på sommaren.

  Från 1 juni 2020 har den som är ledig med ferielön samma rätt till ersättning under sommaren som andra arbetssökande. Det gäller även den som är anställd med uppehållslön eller med så kallad tjänstgöringsfri tid.

  Så här var det tidigare

  Tidigare hade den med en anställning med ferielön under läsåret endast begränsad rätt till ersättning under hela eller delar av sommaren. Liknande regler gällde för den som var anställd med uppehållslön eller tjänstgöringsfri tid.

Så tidrapporterar du