Tillfälliga regler året ut

Just nu gäller tillfälliga regler i a-kassan på grund av coronapandemin. Dessa regler gäller till och med den 3 januari 2021. Alla ärenden som vi handlägger efter det datumet omfattas av de vanliga reglerna.

Välj kategori

Regler under coronapandemin

 • Från och med mars 2020 räcker tre månaders medlemskap för att uppfylla medlemsvillkoret - i normala fall är det tolv månader som gäller. Det betyder att du redan efter tre månaders medlemskap kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning från oss.

  Hör av dig till oss om du har funderingar kring vad detta innebär för dig.

  Inte medlem än?

  Bli det idag. Ansök om medlemskap här.

 • I normala fall måste du arbeta ungefär halvtid i ett halvår för att uppfylla ett arbetsvillkor. Enligt de tillfälliga regler som gäller just nu räcker det om du har arbetat:

  a) minst 60 timmar per kalendermånad under sex av de senaste tolv månaderna

  b) eller minst 40 timmar per kalendermånad och 420 timmar totalt under en sammanhängande period av sex månader.

 • Grundersättning

  Om du uppfyller de tillfälliga villkoren för grundersättning kan du som har jobbat heltid få maximalt 510 kronor per dag.

  Högsta ersättning

  Om du uppfyller de tillfälliga villkoren för inkomstbaserad ersättning kan du som har jobbat heltid få maximalt 1 200 kronor per dag under de 100 första dagarna. 

  Ersättningens storlek beror bland annat på hur mycket du har jobbat, vad du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. Detta gäller för både grundersättning och inkomstbaserad ersättning.

  För att kunna få 1 200 kronor om dagen ska du ha haft en genomsnittlig månadslön på 33 000 kronor de tolv senaste månaderna innan du blev arbetslös.

  Höjd ersättning från dag 101

  Från och med den 29 juni 2020 höjdes ersättningen tillfälligt från maximalt 760 till maximalt 1 000 kronor per dag från och med dag 101.

 • Karensen tas tillfälligt bort vilket betyder att du kan få ersättning från oss redan från den första arbetslösa dagen.

  I normala fall har du sex karensdagar utan ersättning innan du påbörjar en ny ersättningsperiod.

  Om du har fått karensavdrag efter den 30 mars kommer detta att justeras i efterhand.

 • Du som driver ett eget företag kan ha verksamheten vilande under 2020 utan att det påverkar din rätt till ersättning från a-kassan i framtiden.

  I normala fall måste du ha arbetat i företaget under minst fem år innan du kan få ersättning från a-kassan om ditt företag är vilande på nytt. Däremot kan du alltid söka ersättning från oss om du lägger ner verksamheten helt.

 • Får du inte söka arbete på grund av att du är smittad av coronaviruset eller utreds för smitta? Läs mer här.

 • Facket svarar på frågor om korttidspermittering

  Fackförbunden Byggnads och Målarna är de som bäst svarar på frågor gällande permitteringar. Båda fackförbunden har bra information om detta på sina webbplatser.

  Klicka här för att komma till Byggnads informationssida.

  Klicka här för att komma till Målarnas informationssida. 

  Ingen ersättning från a-kassan

  Från den 16 mars 2020 kan arbetsgivare ansöka om stöd för korttidspermittering för att arbetstagaren går ner i tid och lön.

  Om du går ner i arbetstid på grund av att arbetsgivaren får stöd för korttidspermittering kan du inte få ersättning från oss.

  Om du blir arbetslös senare

  Om du vid ett senare tillfälle skulle bli arbetslös kan månader med korttidsarbete, som innehåller mindre arbetstid och mindre lön, väljas bort till förmån för månader innan korttidsarbetet. Det gör att din ersättning från oss inte behöver påverkas negativt.

  Skulle det däremot vara bättre för dig att använda korttidsarbetet när vi beräknar din ersättning så kan vi göra det.

 • Att bli varslad är inte samma sak som att bli uppsagd.

  Kontakta ditt fackförbund

  Fackförbunden Byggnads och Målarna är de som bäst svarar på frågor gällande varsel. Båda fackförbunden har bra information om detta på sina webbplatser.

  Länk till Byggnads webbplats.

  Länk till Målarnas webbplats.

 • Om du är osäker på ditt medlemskap kan du logga in på Mina sidor och välja "Min profil" i menyn. Där kan du se om och hur länge du varit medlem.

  Länk till Mina sidor.

  Är du inte medlem ansöker du om medlemskap här.

 • Med anledning av coronapandemin går det just nu inte att besöka något av våra kontor. Vi hänvisar istället till våra telefontider som är helgfria vardagar mellan klockan 08.00-16.00.