Arbetslös för första gången

Har du blivit arbetslös och är osäker på vad du ska göra nu? Här hittar du de allra viktigaste stegen du ska följa.

Vill du läsa mer? Klicka på Läs mer längst ner i guiden så slussas du vidare.

 1. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

  Det är viktigt att du anmäler dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Vi kan bara kan betala ut ersättning för dagar som du är anmäld hos dem.

  Så fort vi får en signal från Arbetsförmedlingen om att du är arbetssökande skickar vi ett brev med mer information till dig.

  Har du redan loggat in på Mina sidor får du brevet där. Annars kommer det med post.

 2. Logga in på Mina sidor

  Logga in på vår e-tjänst Mina sidor. Där får du information om hur du går vidare med din ansökan. 

  Snabbare utbetalningar med Mina sidor

  När vi har fattat ett beslut i ditt ärende och du har rätt till ersättning kan du få din utbetalning samma vecka som du skickar in din tidrapport via Mina sidor. Vi har utbetalning varje helgfri torsdag.  Om du tidrapporterar på Mina sidor senast måndag kväll kan du få din utbetalning samma vecka

  Meddelande via mejl eller sms. Eller både och!

  Registrera din mejladress och ditt telefonnummer under Min profil på Mina sidor. Då får du ett meddelande varje gång du får ett meddelande från oss. Vill du hellre få ett sms kan du välja det.

  Du behöver e-legitimation/BankID för att logga in

  För att logga in på Mina sidor behöver du någon typ av e-legitimation. För att använda Mina sidor från telefon eller surfplatta behöver du ett Mobilt BankID.

  Läs mer om e-legitimation/BankID här.

 3. Be om ett arbetsgivarintyg

  Mina sidor, under fliken E-tjänster, begär du att din arbetsgivare fyller i ett arbetsgivarintyg åt dig om du inte redan fått ett. Det kan du också göra direkt från e-tjänsten arbetsgivarintyg.nu.

  Har du haft flera anställningar behöver vi ett arbetsgivarintyg från varje arbetsgivare.

 4. Ladda upp dokument på Mina sidor

  Mina sidor kommer du att få ett antal uppgifter på din personliga Att göra-lista beroende på vad du gjort innan du blev arbetslös. Har du exempelvis studerat, varit sjuk eller föräldraledig kommer du att få frågor om det.

  Om vi ber dig att skicka intyg på vad du gjort kan du ladda upp dem direkt under fliken E-tjänster/Ladda upp dokument på Mina sidor.

 5. Anmäl konto för utbetalning

  Alla våra utbetalningar görs via Swedbank.

  Om du har ett konto hos Swedbank eller om du tidigare har begärt överföring till en annan bank kommer din ersättning att sättas in där första gången. Annars får du din första utbetalning på en utbetalningsavi.

  Byt konto själv
  Du kan själv välja att byta det konto som din ersättning ska gå till.
  Det gör du här

 6. Fyll i dina tidrapporter

  Mina sidor fyller du i och signerar dina tidrapporter.

  Varje tidrapport gäller en vecka. Vi kan inte fatta beslut i ditt ärende innan vi fått in den första tidrapporten så vänta inte med att skicka in den.

  Den här filmen visar hur du fyller i din tidrapport på Mina sidor.

 7. Beslut från oss

  När vi fått in alla handlingar som vi behöver i ditt ärende utreder vi om du har rätt till ersättning.

  Så fort vi fattat ett beslut skickar vi det till dig via Mina sidor om du har loggat in där, annars skickar vi hem det till dig. Om du har rätt till ersättning kan vi betala ut den till dig så snart beslutet är fattat. 

  De sex första ersättningsdagarna kallas för karensdagar. De får du ingen ersättning för. 

  Utbetalning på torsdagar

  Utbetalning sker på torsdagar men förändras i veckor som innehåller röda dagar. Här kan du se alla årets utbetalningsdagar.

 8. Läs mer

  Här kan du läsa mer om de villkor och regler som gäller när du är arbetslös.

Skynda dig att meddela oss!

För att vi ska kunna fatta beslut om och betala ut rätt ersättning har du som söker a-kassa skyldighet att skicka in de uppgifter vi behöver om dig.

Inom 14 dagar ska du meddela oss om din situation förändras. Det kan exempelvis vara att du får ett jobb, startar egen verksamhet, ska börja studera, blivit sjuk, blir medlem i en styrelse eller ansöker om uttag av pension.