När du ansöker om ersättning

Har du blivit arbetslös och ansöker om ersättning från a-kassan? Läs informationen på denna sida för att veta vad du ska tänka på då.

 1. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

  Din första arbetslösa dag är det viktigt att du anmäler dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Vi kan bara betala ut ersättning för dagar som du är anmäld hos dem.

 2. Logga in på Mina sidor

  Logga in på Mina sidor med din e-legitimation. Där får du mer information om hur du ansöker om ersättning från oss under din arbetslöshet.

  Välj hur du vill bli meddelad!
  Fyll i din mejladress och ditt mobilnummer under Min profil. Då får du meddelande från oss när det finns någon ny information till dig på Mina sidor. Under Min profil kan du välja om du vill bli meddelad via sms eller mejl eller båda delarna.

 3. Skicka in arbetsgivarintyg

  För att vi ska kunna räkna ut din ersättning behöver du skicka in arbetsgivarintyg till oss. Har du haft flera olika anställningar ska du skicka in ett arbetsgivarintyg för varje anställning. Har du inte fått något arbetsgivarintyg, kan du begära att få det från arbetsgivaren under E-tjänster på Mina sidor.

 4. Ladda upp dokument på Mina sidor

  Mina sidor får du en Att göra-lista som visar vad vi behöver från dig. Det kan till exempel vara att besvara frågor om vad du gjorde innan du blev arbetslös eller att du behöver skicka in intyg till oss.

  För att skicka in intyg eller liknande dokument gör du det enklast genom att ladda upp dem under fliken E-tjänster/Ladda upp dokument på Mina sidor.

 5. Anmäl konto för utbetalning

  Har du ett konto i Swedbank betalar vi ut din ersättning dit. Vill du att din ersättning överförs till ett konto i en annan bank, måste du själv anmäla kontot i den andra banken hos Swedbank.

  Lös in avin digitalt
  Har du inget konto i Swedbank får du din utbetalning på en avi. Du kan lösa in avin digitalt på Swedbanks webbplats eller genom att besöka något av Swedbanks kontor.

  Ta mig till Swedbanks webbplats för att anmäla konto eller lösa in avi digitalt.

 6. Fyll i dina tidrapporter

  Första tidrapporten är viktig
  Du fyller i och signerar dina tidrapporter på Mina sidor och du tidrapporterar för en vecka i taget. Skicka in din första tidrapport så fort som möjligt. Den är en del av din ansökan om ersättning och vi kan inte besluta om din ersättning förrän vi tagit emot den första tidrapporten. Titta gärna på vår film som visar hur du tidrapporterar rätt, så att du slipper betala tillbaka felaktig ersättning. Du hittar filmen här.

  Då betalar vi ut ersättning
  Om du har rätt till ersättning kan du få din utbetalning redan samma vecka som du skickar in din tidrapport. Då behöver du tidrapportera via Mina sidor senast måndag kväll. Vanligtvis betalar vi ut ersättning varje helgfri torsdag.

  Karens
  De två första arbetslösa dagarna i en ersättningsperiod kallas för karensdagar, vilket innebär att du inte kan få ersättning för de dagarna. Du ska även fylla i de dagarna när du tidrapporterar. När karensen är avklarad får du din första ersättningsdag och det är först då vi börjar räkna av dagar från din ersättningsperiod.

 7. Beslut från oss

  När vi fått in all information vi behöver från dig, fattar vi beslut om din ersättning och skickar beslutet till dig. Har du aktiverat ditt konto på Mina sidor genom att logga in, skickar vi beslutet dit. Annars skickar vi det med posten till din folkbokföringsadress eller till Kivra.

 8. Viktigt för dig som är medlem i facket

  Vid varsel om uppsägning
  Har din arbetsgivare varslat om uppsägning eller sagt upp dig på grund av arbetsbrist? Fram tills det att uppsägningen börjar gälla ska du vända dig till ditt fackförbund för att få råd och stöd. Du kan läsa mer om vad som gäller vid varsel och uppsägning på fackförbundet Byggnads webbplats.

  Om du blivit uppsagd
  Har du blivit uppsagd på grund av arbetsbrist ska du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande din första arbetslösa dag. Följ dessa steg för att ansöka om ersättning från oss på a-kassan.

  Kolla om du kan få sänkt fackavgift!
  Är du medlem i facket när du blir arbetslös, kan du kontakta ditt fackförbund för att se om du kan få en lägre avgift för ditt fackliga medlemskap.

  Kontaktuppgifter till Byggnads

  Kontaktuppgifter till Målarna - välj Kontakt och sedan den avdelning du tillhör

 9. Villkor och regler

  Här kan du läsa mer om de villkor och regler som gäller när du är arbetslös.

Meddela oss förändringar!

För att vi ska kunna fatta beslut om och betala ut rätt ersättning till dig är det viktigt att du ger oss den information vi behöver. Det betyder att du även måste meddela oss om något i din situation förändras som kan påverka din ersättning.

Läs mer här!