Arbetslös för första gången

Det är inte självklart att veta vad man ska göra och i vilken ordning man ska göra det när man har blivit arbetlös. Med hjälp av vår steg-för-steg-guide blir det lättare.

Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp.

När du fäller ut den sista punkten, Läs mer, och klickar på länken på sidan kommer du vidare till vår samlingssida med fördjupad information.

 1. Anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen

  Det är viktigt att du anmäler dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag eftersom vi bara kan betala ut ersättning för dagar som du är anmäld hos dem.

  Du kan anmäla dig antingen genom ett personligt besök på Arbetsförmedlingen eller på deras webbplats.

 2. Vi skickar hem information till dig

  När Arbetsförmedlingen meddelat oss att du är arbetslös skickar vi hem information till dig.

 3. Logga in på Mina sidor

  Via en direktlänk här på vår webbplats loggar du in på vår e-tjänst Mina sidor. Mina sidor är din personliga sida där du via dator, smartphone eller surfplatta dygnet runt kan

  • tidrapportera (fylla i och skicka in dina kassakort).
  • fylla i och skicka in vissa formulär.
  • se vilka handlingar vi fått av dig.
  • se kommande och tidigare utbetalningar.
  • skicka meddelande till våra handläggare och få svar direkt på Mina sidor.

  Du loggar in med din e-legitimation/BankID eller Mobilt BankID när du vill och där du vill. Smidigt! Du skaffar din e-legitimation/BankID eller Mobilt BankID via din bank eller Telia.

  Läs mer på bankid.com.

  Avisering till din e-postadress eller via SMS

  Se till att registrera din e-postadress i Mina sidor. Om du har den registrerad kan du få en avisering (ett meddelande) om att du har ett oläst meddelande i Mina sidor. Vill du hellre få ett SMS kan du välja det alternativet.

  Snabbare utbetalningar med Mina sidor

  När vi har fattat ett beslut i ditt ärende och du har rätt till ersättning från oss kan du som använder Mina sidor få din utbetalning samma vecka som du skickar in ditt kassakort. Fyll i och signera kortet senast måndag kväll så kan du få dina pengar redan på torsdag samma vecka.

  Om du av någon anledning inte vill eller kan använda Mina sidor får du höra av dig till oss så skickar vi hem papperskassakort till dig.

 4. Fyll i formuläret "Anmälan om arbetslöshet"

  Fyll i formuläret Anmälan om arbetslöshet på Mina sidor.

  Tänk på att du måste ha barnomsorgen ordnad om du får arbete. Det är självklart okej att barnen är hemma med dig när du är arbetslös, men får du ett jobb måste du ha någon som kan ta hand om dem åt dig.

 5. Be din arbetsgivare om ett arbetsgivarintyg

  www.arbetsgivarintyg.nu begär du att din arbetsgivare fyller i ett arbetsgivarintyg.

  Under fliken Arbetsgivare här på webbplatsen finns mer att läsa om hur intyget fylls i. 

  Arbetsgivarintyget fylls i för de senaste tolv månaderna du har arbetat. Har du haft flera anställningar behöver vi ett arbetsgivarintyg från varje enskild arbetsgivare.

 6. Skicka oss alla intyg

  Beroende på din situation kan vi behöva ytterligare handlingar från dig. Till exempel kan det vara för att du varit föräldraledig eller studerat. Kontakta oss gärna om du har frågor kring vad du behöver skicka till oss.

  Kontrollera att alla formulär är korrekt ifyllda och att ditt personnummer framgår på alla intyg. Skicka sedan intygen till:

  Byggnads a-kassa
  FE 36
  930 88 Arjeplog

 7. Anmäl konto för utbetalning

  Alla våra utbetalningar sker via Swedbanks utbetalningssystem. Har du ett konto hos dem redan i dag sätts din ersättning in där. Har du inget konto hos dem, eller om du vill ändra konto, måste du vända dig till ditt närmaste Swedbankkontor för att anmäla till vilken bank och vilket konto du vill ha din ersättning till.

  Självklart kan du göra detta själv på deras webbplats. Adressen är www.swedbank.se/kontoregister  

  Finns inget konto registerat när din första utbetalning kommer, får du utbetalningen på avi. Tänk på att det kostar pengar att lösa ut avin.

   

 8. Fyll i dina tidrapporter

  Du fyller i och skickar in dina tidrapporter via vår e-tjänst Mina sidor.

  Den första tidrapporten du skickar in är själva ansökan om ersättning från a-kassan, därför ska du inte vänta med att fylla i den första tidrapporten. Vi kan fatta beslut i ditt ärende först när vi fått in den.

 9. Beslut från oss

  När vi fått in alla handlingar som vi behöver i ditt ärende utreder vi om du har rätt till ersättning. Så fort vi fattat ett beslut skickar vi beslutet till dig via Mina sidor.

 10. Läs mer

  Klicka på länken nedan för att hitta fördjupad information om de villkor och regler som gäller när du är arbetslös.

  Villkor och regler