Byggnads logga

Om du blir arbetslös

Om du är på väg att bli eller har blivit arbetslös finns det en del saker du bör tänka på.

Det är viktigt att du anmäler dig på den offentliga Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Det är endast de dagar du är anmäld på Arbetsförmedlingen som du kan få ersättning från a-kassan för. Inom en vecka från att du har anmält dig på Arbetsförmedlingen kommer du att få information om kassakort m.m.

Se till att få in rätt blanketter rätt ifyllda till a-kassan så snabbt som möjligt.
Det är först då a-kassan fått alla handlingar som behövs som vi kan pröva rätten till ersättning.

Arbetslös första gången

Om du har för avsikt att söka arbetslöshetsersättning ska du skicka in dina handlingar till Byggnadsarbetarnas Arbetslöshetskassa, FE 36, 930 88 Arjeplog. De handlingar som behövs är följande:

  • Blanketten Anmälan om arbetslöshet. Den finns under ”Blanketter”. Fyll i samtliga punkter.
  • Arbetsgivarintyg för de tolv månader som du senast arbetat.
  • Om du har studerat ska du också fylla i ”Intyg om studier” som finns under ”Blanketter”.
  • Arbetsintyg för företagare om du bedriver/har bedrivit eget företag eller är delägare i ett företag. Finns under ”Blanketter”.

Återkommande arbetslös

Du har tidigare fått arbetslöshetsersättning från Byggnads a-kassa och återkommer nu som arbetssökande efter ett uppehåll i din ersättning. Om du har för avsikt att söka arbetslöshetsersättning skall du skicka in följande handlingar till Byggnadsarbetarnas Arbetslöshetskassa, FE 36, 930 88 Arjeplog. 

  • Blanketten Anmälan om arbetslös - om du haft ett uppehåll på minst
    tio månader
  • Intyg som styrker vad du har gjort under uppehållet, det vill säga Arbetsgivarintyg om du har arbetat, Studieintyg från skolan/studieanordnaren och ”Intyg om studier” om du har studerat.
  • Arbetsintyg för företagare om du bedriver eller har bedrivit eget företag eller är delägare i ett företag.

Beslut från Byggnads a-kassa

När samtliga handlingar som behövs som underlag för beslut, inklusive kassakort, har kommit in, kommer ditt ärende att handläggas så snart som möjligt. Beslut fattas om din rätt till arbetslöshetsersättning.

Mina sidor

I Mina sidor kan du sköta dina a-kasseärenden direkt från din dator/telefon eller surfplatta. Du kan fylla i och skicka kassakort, skicka meddelanden direkt till din handläggare, se vilka intyg vi fått från dig, få information om ditt ärende och se dina utbetalningar. För att logga in i Mina sidor behöver du e-legtimation/BankID.

Är du med i facket?

Om du även är medlem i någon av förbunden Byggnads eller Målareförbundet, tänk då på att ta kontakt med ditt regionkontor för att säkerhetsställa att du betalar rätt avgift. Mer information finns på www.byggnads.se eller www.malareforbundet.se

Nu får du brev och blanketter till Mina sidor

Nu får du brev och blanketter till Mina sidor

Från och med i dag får du som använder Mina sidor de flesta av dina brev och blanketter skickade direkt till dig via Mina sidor. Ladda ner gratisappen Adobe Fill & Sign DC om du vill kunna fylla i dina blanketter direkt på din telefon eller läsplatta.

Läs mer!

Från och med i dag får du som använder Mina sidor de flesta av dina brev och blanketter skickade direkt till dig via Mina sidor. Ladda ner gratisappen Adobe Fill & Sign DC om du vill kunna fylla i dina blanketter direkt på din telefon eller läsplatta.

Läs mer!

Logga in på Mina sidor

Logga in på Mina sidor

Ett säkert, enkelt och 
smidigt sätt att hantera
dina ärenden.

Felmeddelande i Mina sidor?

Felmeddelande i Mina sidor?

Om du använder Internet Explorer 11 och har ställt in att Mina sidor ska visas i kompatibilitetsläge kan du få problem med att logga in. Problemet löser du enkelt genom att ändra webbläsarens inställningar.

Läs mer